De Europese Unie en de Verenigde Staten onderhandelen over een vrijhandelsverdrag, het Trans-Atlantisch Handels- en Investeringspartnerschap (TTIP). Dit verdrag tast de Europese democratie aan en zet milieubescherming, voedselveiligheid, sociale rechten en privacy voor Europeanen op het spel. GroenLinks is geen voorstander van het vrijhandelsverdrag en wil dat de EU de onderhandelingen met de VS staakt.
TTIP beperkt politieke bevoegdheid
TTIP tast de democratie aan om invloed uit te oefenen op de markt. Het wordt een stuk lastiger om milieunormen, sociale rechten of privacy te waarborgen. Een deel van de huidige regelingen zal zelfs kunnen worden teruggedraaid. Het gevaar van TTIP is dat vooral grote bedrijven met veel lobbykracht extra kansen krijgen om hun belangen te behartigen, ook als die tegen het algemeen belang in gaan. De Europese Unie heeft precies het tegenovergestelde nodig. We moeten de invloed van grote bedrijven op wetgeving juist inperken.
Canada
In Canada is er al een soortgelijk verdrag met de Verenigde Staten. Binnen dit bedrag heeft een Amerikaanse bedrijf een schadeclaim van CA$ 250 mln ingediend tegen de regering van de provincie Quebec, die boringen naar schaliegas vanwege risico’s voor het milieu en de drinkwatervoorziening voorlopig heeft verboden. Dergelijke claims zouden met TTIP ook tegen Europese landen kunnen worden ingediend.
GroenLinks is tegen TTIP
Lees meer over het standpunt van GroenLinks over TTIP:
http://groenlinks.nl/standpunten/vrijhandelsverdrag-eu-vs
TTIP uitgelegd
Deze Engelstalige video legt in vier minuten uit wat TTIP voor ons betekent:
What is the Transatlantic Trade Investment Partnership?
In het televisieprogramma Zondag met Lubach legt Arjen Lubach op ludieke wijze duidelijk uit wat de consequenties zijn van het TTIP verdrag:
Zondag met Lubach over TTIP